Auto-mafija hara Balkanom - Vlasnicima skupocenih četvorotočkaša posle krađe uglavnom se javljaju kriminalci i traže "otkup vozila"

Članovi auto-mafije haraju Balkanom, zaključak je velikog istraživanja agencije "Anadolija". Automobili se masovno kradu u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu... Na osnovu zahteva evropskih osiguravajućih kuća na prostoru Balkana potražuje se čak 130.000 ukradenih vozila.

pročitajte ceo tekst ›

Lopovi neće ružičaste

Dobra vest za sve ljubitelje neobičnih automobilskih boja dolazi iz Holandije gde je poslednja studija pokazala da su kradljivci automobila – konzervativni.

pročitajte ceo tekst ›

Otkupi svoj ukradeni automobil

Tako otprilike glasi poruka onih koji u vidu zanata „naivno ustupaju” ukradeno vozilo vlasniku, a on je „srećan” jer ga ima ponovo za trećinu cene. Gotovo jedna trećina od ukupnog broja nađenih automobila koji su ukradeni u Beogradu u prva četiri meseca ove godine vraćena je vlasnicima za novac, pokazuju podaci beogradske policije.

pročitajte ceo tekst ›

Lopovi najvredniji dok traju praznici

Provalnici najčešće u stan ulaze kada nema nikoga i to kroz otvoren prozor, balkonska vrata ili preko krova. – Najvažnije je na vreme postaviti blindirana vrata, staviti dvostruke brave, a vrednosti čuvati u sefu u banci.

pročitajte ceo tekst ›

Krađa podataka iz mobilnog

Italijanski istraživači tvrde da su u stanju da ih preotmu iz same sprave ili ako su poslati ovim spravama. Na skorašnjem savetovanju u Amsterdamu, posvećenom računarskoj bezbednosti, istraživači su obelodanili da su osmislili način kako da preotmu podatke iz mobilnih telefona i one poslate ovim spravama. Napad se može iskoristiti za sakupljanje lozinki ili ubacivanje zlonamernih programčića (softver).

pročitajte ceo tekst ›

Deca bogatih na meti otmičara

Roditeli iz straha za život dece, slučajeve ne prijavljuju policiji. U poslednjih nekoliko meseci povećan je broj otmica i iznuda, a meta su uglavnom deca iz imućnih porodica, saznaje „Politika" nezvanično od sagovornika u policiji. Inspektorima policije su u većini ovih slučajeva „vezane ruke", jer roditelji ne žele da prijave otmicu i da sarađuju sa policijom.

pročitajte ceo tekst ›

Skuteri plen lopova

Motocikli se našviše kradu zbog rezervnih delova. -Dvotočkaši do 50 kubika najčešće na meti „pozajmljivača". Leto je izgleda uvek najbolje godšnje doba za krađu. Na meti nisu samo stanovi i automobili, već u poslednjih nekoliko godina i dvotočkaši. Broj krađa se povećao od kada su naše tržište preplavili motocikli i skuteri uvezeni iz Kine, koji se mogu pazariti i za 600 evra. Podaci iz policije, ipak, pokazuju da je broj ukradenih dvotočkaša manji nego u istom periodu lane.

pročitajte ceo tekst ›

Ujedinjuju se kriminalci sa Balkana

Jedan od najvećih problema sa kojima se godinama suočavaju države Balkanskog poluostrva jeste dejstvo organizovanih kriminalnih grupa, navodi se u izveštaju „Svetske bezbednosne mreže” (SBM). Prema tvrdnjama autora izveštaja, globalna finansijska kriza, udružena sa višegodišnjom nestabilnošću koja postoji na Balkanu, doprinosi da se kriminalne grupe u regionu razviju u jače organizacije, koje bi u budućnosti mogle da „diktiraju pravila igre” ne samo kod svojih lokalnih vlasti, već i u međunarodnim institucijama.

pročitajte ceo tekst ›

Savet policije vlasnicima mobilnih telefona

Ovde je savet policije svim vlasnicima mobilnih telefona. Dole navedena funkcija verovatno postoji kod svih mobilnih i  covek mora  da  se upita  zbog cega proizvocaci mobilnih i   trgovci   tako nešto drže u   tajnosti.   Kada bi  sledeca  informacija bila prosledena     sto vecem broju  ljudi,   onda bi broj  kraSa mobilnih   telefona mogao znatno da  se smanji.   Svaki mobilni  ima  svoj  sopstveni  serijski broj.

pročitajte ceo tekst ›